Arie Louis Seijlhouwer

Geslacht: Man
Vader: Jan Hendrik Seijlhouwer
Moeder: Anna Elisabeth Trogen
Geboren: 30 OKT 1889 Amsterdam
Overleden: 28 Nov 1965 Amsterdam
Beroep: diamantbewerker
Aantekeningen: Tot 1908 speelde Seijlhouwer in "Holland". Deze club werd opgericht op 1 december 1901 en speelde op een terrein aan de Spaardammerdijk, een paar minuten lopen van het ook thans nog aanwezige kerkhof "Sint Barbara".
De club speelde in een donkerblauw shirt met een gele liggende baan rondom en een witte verticale streep over de borst. De broek wordt in de officiële opgaven eenvoudig aangeduid als "donker". De club promoveerde in 1905 naar de nationale bond, de NVB (de huidige KNVB). Daar begon hij in de laagste, derde klasse, waar het tot driemaal toe op het nippertje promotie misliep. Wel werd in het seizoen 1907-1908 het Gouden Kruis gewonnen, een toernooi waarvoor de acht sterkste Amsterdamse clubs werden uitgenodigd en waarin het eerst het Amsterdamse VVV ("Veni Vidi Vici") uitschakelde (2-1), vervolgens AFC (1-0) en in de finale, jawel, Ajax, dat op 24 mei 1908 met 3-1 werd verslagen op het terrein van Volharding. Op een elftalfoto van 1906 of 1907 is Seijlhouwer nog niet te vinden, op een foto uit 1908 staan beide Seijlhouwers, want er was nóg een Seijlhouwer, Louis' broer Casper, die als middenvelder ("halfback" zoals dat destijds heette) in het eerste van Holland speelde.
Na het stelselmatig mislopen van de promotie was men in 1908 voldoende ontmoedigd om in te gaan op een voorstel tot fusie van Ajax, dat een jaar eerder was verhuisd van Amsterdam-Noord naar de Watergraafsmeer. De nieuwe naam van de fusieclub werd Ajax, zij het dat het voluit "Amsterdamsche Football Club Ajax" werd - het Amsterdamsche ontbrak tot dusver. Het clubtenue bleef rood-wit verticaal gestreept met zwarte broek en kousen. De gebroeders Seijlhouwer werden beiden lid van Ajax, evenals de rest van Holland. Dat gold ook voor de vier gebroeders Pelser: Jan, Adriaan, Joop en Fons. Jan (de keeper) en Adriaan speelden beiden in Ajax-1, Joop was de aanvoerder bij het behalen van de eerste landstitel in 1918 en was later erelid van de club. In WO II voor het beruchte verhuisbedrijf Puls werken, dat namens de bezetter de huizen van gedeporteerde joden leegroofde. OM die reden werd Joop in 1945 geroyeerd als lid van Ajax, het enige erelid dat deze vernedering onderging. Joops zoon Harry speelde in de oorlogsjaren ook in Ajax-1 (maar stapte in 1945 vrijwillig eveneens op), en Harry¹s dochter Irene speelde in het Nederlandse volleybalteam. Fons haalde als enige van de Pelsers het Nederlands elftal. Maar we dwalen af. Andere Holland-spelers die Ajax-1 haalden waren Piet van den Broecke en Ton Kooy.
In het seizoen 1908-1909 komt Seijlhouwers' naam niet voor in de (schaarse) gegevens over de wedstrijden. Wel speelt hij met Ajax-2 mee in een bekerwedstrijd (clubs mochten toen met twee elftallen inschrijven) in Stadskanaal tegen het plaatselijke Wilhelmina, die met 7-0 werd gewonnen. In de tweede ronde trok Ajax-2 zich overigens terug voor een wedstrijd tegen het ook al verafgelegen Frisia in Leeuwarden. De eerste keer dat ik hem tegenkom als speler van Ajax-1 is op 9 januari 1910 tegen Concordia (1-1). In het seizoen 1910-1911 maakte Seijlhouwer vast deel uit van de ploeg, doorgaans als rechtsbinnen. Vanaf die plek scoorde hij regelmatig, onder meer tweemaal tegen RAP (30 oktober 1910, 4-0), een week later tweemaal tegen Volharding (0-3). Ajax wordt dat jaar ruimschoots kampioen van de Tweede klasse afdeling West B, met liefst elf punten voorsprong op Volharding en twaalf op RAP. Vervolgens wordt Concordia uit Delft tweemaal verslagen om het algeheel kampioenschap van de Westelijke tweede klasse (0-3 in Delft, 2-0 in Amsterdam). Seijlhouwer speelt beide malen mee, zonder te scoren. Daarna moet worden gespeeld om een plek in de Eerste Klasse, met de als laatste geëindigde eersteklasser van het afgelopen jaar. Hercules uit Utrecht, en 't Zesde, de ploeg van het gelijknamige regiment uit Breda. Van Hercules wordt met 2-1 verloren, waarna 't Zesde in Amsterdam met 3-1 wordt verslagen (Seijlhouwer scoort de tweede treffer), en Hercules met 3-0 (ook hier scoort hij nummer twee). Al met al komt het aan op de laatste wedstrijd, uit tegen 't Zesde, gespeeld op het Exercitieterrein van Infanterie in de Chassékazerne in Breda. Ajax heeft aan een gelijkspel genoeg. Met Seijlhouwer deze keer als linksbinnen wordt het een zenuwslopende wedstrijd, die uiteindelijk op 0-0 eindigt. Daarmee is Ajax gepromoveerd naar de eerste klasse, en het wordt na terugkeer in Amsterdam uitgebreid gehuldigd.
In het seizoen 1911-1912 is Seijlhouwer opnieuw een vaste basisspeler. Ajax speelt geen rol van betekenis en kan maar ternauwernood degradatie ontlopen: het eindigt op twee na laatste. Na nog twee jaar kwakkelen zal de club in 1914 weer degraderen, om in 1917 met verhevigde kracht terug te keren in de Eerste Klasse en het jaar erop landskampioen te worden. Weer een jaar later doet het dat opnieuw, ditmaal zonder een enkele nederlaag.
Na de redding van 1912 maakt Ajax, inclusief Seijlhouwer, voor het eerst een buitenlandse toernee, met wedstrijden in Budapest en Wenen. In Budapest, op 2 juni 1912 tegen MTK, scoort Seijlhouwer Ajax¹ eerste treffer op buitenlands grondgebied, al binnen een minuut. Overigens wordt wel met 5-1 verloren. De volgende dag al speelt Ajax in Wenen, waar met 2-0 wordt verloren van de Wiener Sport Club. Ook ditmaal speelde Seijlhouwer mee. Het was zijn laatste wedstrijd voor Ajax; in het neiuwe seizoen speelt hij voor Blauw Wit. Niet om sportieve redenen kennelijk, want dat speelde in de Tweede Klasse. Vertegenwoordigend voetbal was er nog nauwelijks in zijn tijd: Seijlhouwer haalde noch het Nderlands elftal noch de Amsterdamse stedelijke selectie. Wel speelde hij tweemaal in het elftal van de Zwaluwen, de selectie van topspelers die tegen de top aanleunden. OP 26 december 1910 speelde hij bij en tegen Quick Nijmegen (1-0 winst), en precies een jaar later, op 26 december 1911, op het terrein van HVV in Den Haag tegen het Nederlands Militair Elftal (5-2 winst).
© 2006 - Evert Vermeer
Bovenstaand stuk is door Evert Vermeer speciaal geschreven voor de website genealogie.beun.net.

Gezin 1

Huwelijkspartner: Jaqueline Emma Godefrida van der Meer geb. 3 Aug 1894 overl. 27 Nov 1964
Huwelijk: 24 MEI 1935 Hampstead, Engeland