Kristiaan Hendrik Ketel

Geslacht: Man
Vader: Bertus Ketel
Moeder: Gerritdina Wissink
Geboren: 27 Nov 1922 Hengelo
Overleden: 4 Nov 1944 Rotterdam
Beroep: kantoorbediende
Aantekeningen: Het gezin Ketel kwam in februari 1932 vanuit Hengelo naar de Tuinstraat 19 te Oldenzaal. In mei 1935 vertrokken met hun drie kinderen naar de Lindestraat 74 te Zwolle, waar ze bleven wonen. Kristiaan was kantoorbediende.
Hij was aangesloten bij de knokploeg van Sliedrecht. Hij was onder de schuilnaam Nicolaas van Oosten zeer actief in het verzet. Hiervoor was hij al meerdere keren gesignaleerd. Eind oktober 1944 werd hij door een commando van de Ordnungspolizei in Rotterdam gearresteerd. Ze hadden zijn adres gevonden op een gearresteerde koerierster.
Eerder was hij al bij een actie van de knokploeg bij het Merwedekanaal gewond geraakt. Dit had grote gevolgen voor de bevolking van Sliedrecht.
Kristiaan werd op 4 november 1944 samen met drie anderen op de schietbaan aan de Kralingseweg te Rotterdam gefusilleerd. In totaal werden op deze schietbanen 38 personen omgebracht. Als reden voor een executie werd in de politierapporten vermeld: Medewerker van het verzet, medewerker of verspreider van het illegale dagblad Trouw, lid van de L.O. of de K.P. of bijvoorbeeld wapenbezit. Dit gold voor 31 van de 38 slachtoffers. De overige 7 zijn op de schietbaan omgekomen als bestraffing voor een overval of een vermogensdelict.
Begraven: Gemeentelijke Begraafplaats Kranenburg te Zwolle, vak A nr. 23
Monument bij de schietbaan aan de Kralingse weg te Rotterdam.
* De Merwedegijzelaars – Op vrijdag 14 april 1944 schoot een 16-jarige landwachter zonder enige aanleiding de Giessendammer Wouter Smit bij het station Giessendam-NederHardinxveld dood. De schutter maakte zich snel uit de voeten. De misdaad maakte diepe indruk op de bevolking en de ondergrondse zon op wraak. In de nacht van 9 op 10 mei 1944 lokte de ondergrondse een aantal landwachters de Biesbosch in. Dit door het verspreiden van valse berichten. Op de Merwede bij Sliedrecht liepen de N.S.B.’ers in een val. Vanaf de Helsluis openden de verzetsmensen het vuur. De landwachters beantwoordden direct de afgeschoten kogels. Verzetsman Kristiaan Ketel uit Sliedrecht werd getroffen en raakte zwaargewond. Onder de landwachters vielen twee doden. Na het schietincident op de Merwede was men bevreesd voor Duitse represailles. De angst werd maar al te zeer bewaarheid. De Duitse Grüne Polizei en de Wehrmacht sloten op 16 mei met 2500 man het gebied langs de oevers van de Merwede van Sliedrecht tot Boven-Hardinxveld af. Een razzia volgde. Sliedrecht boette zwaar voor de schietpartij nabij de Helsluis. Negenhonderd mannen werden er bij de razzia op 16 mei 1944 opgepakt. Hiervan woonden er 589 in Sliedrecht.’s Avonds werden ze in gesloten overvalwagens afgevoerd naar een doorgangskamp in Amersfoort. Velen waren na zes weken weer thuis. Een deel van de mannen werd niet vrijgelaten, maar in de nacht van 6 op 7 juli 1944 naar ‘heropvoedingskampen’ in Duitsland gestuurd. Een groot aantal mannen zijn nooit teruggekeerd in Sliedrecht.
oorlogsdodenoldenzaal.nl