Levie Fles

Geslacht: Man
Vader: Jacob Levie Fles
Moeder: Saartje van Blijdesteijn
Geboren: 19 OKT 1871 Maassluis
Overleden: 24 MEI 1940 Amsterdam
Aantekeningen: Levie had geen makkelijke jeugd. Zijn vader overleed toen hij 2 jaar oud was, zijn moeder toen hij 6 jaar was en Levie werd opgevoed door zijn stiefvader, de tweede man van zijn moeder.
Levie maakte de lagere school af en ging werken op een kantoor.
Door hard te werken lukte het hem om uit de armoede van zijn geboortemilieu te komen. Hij leerde de moderne talen vloeiend te spreken, haalde zijn boekhouderspapieren en werd vervolgens boekhouder bij de Amsterdamsche Bank.
Daarna begon hij voor zichzelf. Het handelde in reclameartikelen en papier en werd importeur voor de schrijfmachines van Adler.
De groeiende dienstensector zorgde dat dit goed ging en al snel groeide Fles & Co uit tot een maatschappij voor kantoorinrichting met filialen in diverse steden tot aan Soerabaja toe.
Naast zijn activiteiten in het zakenleven werd Fles ook publicist. Gingen zijn eerste publicaties nog over de kantoorbranche, de volgende gingen over het vrijdenkersschap en het afwijzen van het Jodendom en het Zionisme.
Hij werd actief in de vrijdenkersbeweging en werd ook politiek actief, onder meer door de SDAP te beschuldigen van halfslachtigheid en hypocrisie ten opzichte van kerk en godsdienst.
Fles ontpopte zich steeds meer als een atheïst. Zijn radiorede "Los van de kerk" werd zelfs verboden, wat leidde tot de publicatie van deze rede in de brochure "een verboden radio-rede". Fles was geen actief socialist, maar zag wel wat in de SDAP aangezien in beginsel socialisme en religie als niet-verenigbaar werden gezien. Maar toen de SDAP religie steeds meer ging zien als individuele keuze, waar de partij niets mee te maken had, werd het verzet van Fles sterker. Zo riep hij in 1935 op tot een referendum binnen de SDAP over het al dan niet aanvaarden van het religieus socialisme binnen de partij.
Fles zag de godsdienst als bron voor alle kwaad, of dit nu uit katholieke, protestante of Joodse hoek kwam.
In zijn brochures wist hij feilloos de zere plek te benoemen en zo moest Henri Polak het ook ontgelden aangezien Fles hem zag als symbool voor de ambivalentie binnen de partij.
Vanwege zijn orthodox-Joodse opvoeding werden de meeste pijlen van Fles op het Jodendom gericht. Hij was voorstander van assimilatie, en gemengde huwelijken waren het recept tegen het antisemitisme. Hij voerde campagne tegen het zionisme maar verloor daarbij alle proporties uit het oog. Zo beweerde hij dat het zionisme de Joodse gemeenschap meer kwaad berokkende dan alle pogroms bij elkaar.
Naast de klappen die Fles in zijn vroege jeugd te verwerken had gehad, bleef ook zijn persoonlijke leven later moeilijk.
Zijn dochter Ro overleed in een psychiatrische inrichting in de Verenigde Staten na haar kraambed, zijn jongste zoon George werd slachtoffer van de terreur in de Stalinitische Sovjet-Unie. Levie heeft lang geprobeerd hem op te sporen, zonder resultaat.
In een publicatie die hij als Dr W Bottema deed had hij al geschreven van de Duitse Joden door de Hitler-bende ter dood waren veroordeeld en toen de Duitsers in mei 1940 Nederland binnenvielen had hij geen illusies. Op 24 mei 1940 pleegde Levie Fles met vergif zelfmoord.
Publicaties:
Is in de moderne boekhouding plaats voor het copieboek? (1918)
Efficiency (1922)
Kalenderhervorming, sabbath en kerk (1930)
Mijn antwoord aan opperrabbijn I. Maarssen (1930)
De schuldbekentenis van de SDAP (1930)
Water en vuur (1931)
Onderwijs zonder godsdienst (1932)
Open brief aan den heer J.F. Ankersmit te Amsterdam (1932)
Hitler, hervormer of misdadiger? (1933)
Een verboden radiorede: Los van de kerk (1933)
Godsdienst, openbare school en zionisme (1935)
Weg met het zionisme! (1939)

Gezin 1

Huwelijkspartner: Zippora Henriette van Straten geb. 7 Juli 1872 overl. 1942
Huwelijk: 13 Aug 1896 Rotterdam
Kinderen:
  Clara Fles Male geb. 11 Juli 1903 overl. 3 Apr 1997