Hendrik Koop de Roo

Geslacht: Man
Vader: Geert de Roo
Moeder: Anna Doldersum
Geboren: 4 Juni 1898 Nieuw Amsterdam, Emmen
Beroep: schipper
Aantekeningen: BoD no. 36 3-7-1918 voor het eerst, in arrest Cav. Kazerne Amersfoort, dan gaat hij naar Vlasakkers t/m no 41 18-9-1918
pas op, vanf no. 42 2-10-1918 hebben we H. de Roo in arrest fort Neckerweg Beemster
---------------
krijgsraad Arnhem 11 oktober 1918, uitspraak 22 november 1918 no. 2834
Hendrik Koop de Roo, geboren te Emmen op 4 juni 1898, laatst gewoond te Zwartemeer
16 mei 1918 ingelijfd als dienstplichtige van de lichting 1918 uit de gemeente Emmen
milicien soldaat bij 5e reg Inf (1e comp Depot Bataljon V) te Amersfoort
heeft te Amersfoort op 18 juli 1918 geweigerd militaire kleding aan te trekken, zeggende:
Dat doe ik niet
3 mnd mil gevangenisstraf, in mindering vanaf 17 augustus 1918
vader Geert de Roo, moeder Anna Doldersum
krijgsraad Arnhem 31 januari 1919, uitspraak 14 maart 1919 no. 562
heeft te Vlasakkers op 16 november 1918 geweigerd militaire kleding aan te trekken, zeggende:
Ik doe het niet
7 mnd mil gevangenisstraf, in mindering vanaf 16 november 1919, en ontzegging van 5 jaar
EMMEN - De Roo Wegenbouw en Milieutechniek in Emmen bestaat 75 jaar. Een heuse mijlpaal die het bedrijf niet ongemerkt voorbij wil laten gaan. Op donderdag 27 september wordt dat feit officieel gevierd met een receptie in Hotel Van der Valk.
Onder andere geeft RTL4-weervrouw Helga van Leur een presentatie. Aan het begin van de bijeenkomst wordt een tien minuten durende film vertoond met alle huidige bedrijfsactiviteiten.
De Roo Wegenbouw is opgericht door Hendrik Koop de Roo. Omdat er in zijn woonplaats Emmer-Compascuum geen werk was vertrok hij naar Noord-Holland om daar in 1932 als zelfstandig steenzetter mee te helpen bij de aanleg van de Afsluitdijk.
In 1942 keerde hij terug naar Drenthe om daar verder te gaan in de weg en waterbouw. In 1957 werd het bedrijf ‘erkend’ door de gemeente Emmen. De Roo kreeg rechtstreeks opdrachten voor klinkerbestrating. Het werd de start van een snelle groei.
Zo was De Roo nauw betrokken bij de aanleg van de wijken Angelslo, Emmerhout en Bargeres. De meeste straatklinkers gingen door de handen van de ambachtelijke vakmensen van De Roo.
Het bedrijf ontwikkelde zich in de jaren zeventig tot één van de grootste zelfstandige aannemers in het Noorden. De aandacht werd toen ook gelegd naar pijpleidingbouw. In de regio Schoonebeek werd gewerkt voor de NAM en in Groningen voor de Gasunie.
Uiteindelijk werd De Roo in die jaren een totaalaannemer. Boorlocaties werden aangelegd door de wegenbouwers van De Roo, de pijpleidingen en de bijbehorende installaties voor de afvoer van olie en gas ook. In Schoonebeek werd een belangrijk deel van het stoomnetwerk voor de aardoliewinning gerealiseerd.
De pijleidingdivisie werd uiteindelijk met heel duidelijke afspraken over de positie van de medewerkers - verkocht aan een zorgvuldig geselecteerde, geheel in pijpleidingen gespecialiseerde collega. De Roo richtte zich weer volledig op de wegenbouw en bijbehorend werk, maar begon ook in de bodemsanering.
Maatschappelijk is De Roo Wegenbouw en Milieutechniek ook zeer betrokken. Meestal op de achtergrond bij het steunen van projecten, maar in de wielersport duidelijk op de voorgrond.
Het bedrijf is al tientallen jaren nauw verbonden met wielerploegen in de regio Emmen en is één van de initiatiefnemers en nog steeds grote steunpilaren van het wielerspektakel De Gouden Pijl. Twee leden van het management van De Roo zitten in het bestuur.
De beste omschrijving van de sfeer binnen het bedrijf is ‘Doe maar gewoon’. Volstrekt zonder kapsones en franje.

Gezin 1

Huwelijkspartner: Berentje Meijer geb. 2 MRT 1902
Huwelijk: 9 OKT 1920 Emmen